Accu's

   

ZO VERLENG JE DE LEVENSDUUR VAN JE E-BIKE ACCU

 
  1. De actieradius is de afstand die je met je e-bike kunt afleggen zonder de accu tussentijds op te laden. Als een e-bike een actieradius heeft van circa 90 kilometer en je fietst dagelijks 25 kilometer, laad de accu dan niet elke dag op. Voorkom onnodige laadcycli. Dat gaat zeker bij oudere accu’s ten koste van de levensduur.

  2. De accu mag nooit helemaal leeg raken. Dat kan de accu ernstig beschadigen of zelfs onbruikbaar maken. Houd de actieradius dus goed in de gaten.

  3. Ook als de e-bike in de winter in de garage staat en hij niet wordt gebruikt, is het toch verstandig om af en toe naar de accu te kijken. Moderne accu’s lopen niet snel leeg, maar sommige oudere types wel. Het is zeer aan te bevelen om de accu af en toe op spanning te brengen. Laat de accu overigens niet constant aan de lader zitten. Dat is een ander uiterste.

  4. Is de temperatuur in de garage of schuur laag? Laat de accu daar dan niet liggen. Beter is het om de accu in de wintermaanden in een ruimte met huiskamertemperatuur op te bergen.

  5. Deze tip heeft niet zozeer met onderhoud te maken, maar is wel van belang als je ook op winterse dagen met de e-bike van huis gaat. De actieradius ligt bij koude temperaturen wat lager dan je gewend bent op aangename dagen. Houd daar rekening mee als je van huis gaat. Het zou vervelend zijn als je tijdens een fietstocht plots met een lege accu komt te staan.

 

HOU VAART IN JE E-BIKE ! BLAAS UW ACCU EEN NIEUW LEVEN IN ! (herstellen, hernieuwen en optimaliseren)


Surf naar en weet meteen hoeveel het vernieuwen van de batterijcellen je zal kosten. Je hoeft enkel het VOLTAGE en de AMPERE in te brengen en je krijgt de prijs all-in. Voor het overige is het vrij simpel, want heskon gebruikt consequent dezelfde kwaliteit hoogstaande batterijcellen.

Voor duurdere, moderne batterijen zal de kost van het opwerken tot 50% lager liggen dan de aankoopprijs van een nieuwe batterij. Voor oudere, goedkopere modellen is dat verschil meestal kleiner.

Maar wie over een oudere e-bike beschikt heeft dus hier de mogelijkheid om die flink op te waarderen door zowat het belangrijkste onderdeel, de batterij, nieuw, krachtig en modern te maken.

WELKE BATTERIJEN
De meeste batterijen die je vandaag op een e-bike tegenkomt zijn lood-batterijen, Ni-CD - Ni-MH - LIPO, LIFEPO4 en LI-ION.
Al deze batterijen kan je laten opwaarderen. Passen op de fiets is normaal geen probleem, want het omhulsel blijft behouden.

OPWAARDEREN
Er wordt uitsluitend met kwaliteitscellen gewerkt: LG - SAMSUNG en PANASONIC. Een batterij voor een elektrische fiets heeft van 35 tot 50 van die batterijcellen. Ter vergelijking: een elektrische wagen TESLA heeft 7500 batterijcellen ! De cellen die Bikbat gebruikt zijn de volgende:
° Geel: 2200 MAh (*)
° Roze: 2600 MAh
° Blauw: 2900 MAh

Heskon stockeert ook zo weinig mogelijk cellen en prefereert vrij frequente nieuwe leveringen. Een batterijcel verbetert inderdaad niet door deze te bewaren.

(*) MAh = Milliampère-uur

Een ampère-uur is een eenheid voor elektrische lading - met eenheidssymbool Ah. Het is de totale hoeveelheid lading die bij 1 ampère in 1 uur stroomt. De capaciteit van een batterij is afhankelijk van de stroomsterkte en die wordt uitgedrukt in MilliAmpère X het aantal uren gedurende dewelke de batterij stroom kan geven (mA x h). Hoe meer stroom gevraagd wordt, hoe minder uren de batterij meegaat. Een batterij met een hoge capaciteit heeft dus een langere gebuikstijd.

De individuele lithium-ion cellen die Heskon gebruikt hebben dus een capaciteit van 2200, 2600 of 2900 MAh, zodat hiervan veelvouden te vinden zijn in de accupacks die zij afleveren.

Als je dat overweegt is het ook normaal dat de capaciteit  van de meeste batterijen ook door Heskon kan verhoogd worden. Maar sowieso zal de batterij na het opwerken vaak beter zijn dan de oorspronkelijke, doordat enkel batterijcellen van topkwaliteit worden gebruikt. Batterijen die minstens 4 jaar oud zijn kunnen omzeggens altijd een hogere capaciteit krijgen. Voor modernere, duurdere en sterkere batterijen is dat niet altijd mogelijk.

BETALINGEN
Er moet enkel betaald worden bij het ophalen van de herwerkte batterij (geen voorschotten)

WACHTTIJD
Vanaf het afleveren van de batterij tot het ophalen, moet je rekenen op 3 weken.

ALGEMEEN
Waar een batterij het meest onder lijdt, is: leeg stockeren! 
Als je de batterij niet gebruikt is het aan te raden deze te bewaren bij normale temperatuur (bv kamertemperatuur) en deze op te laden tot ongeveer 60%. Indien de batterij vrij lang buiten gebruik blijft, controleer dan regelmatig.
Volgens Heskon heeft het voor een moderne batterij weinig zin, zoals echter diverse "kenners" voorbehouden, om een nieuwe batterij 4 tot 5x helemaal leeg te maken en dan telkens opnieuw voor 100% op te laden.

Een batterij die bestendig in gebruik is gaat langer mee dan diegene die maar af en toe in werking is. Fietsen dus maar!

STRESS
Het laatste stukje energie uit een batterij halen zorgt voor extra stress. Het is dus aangewezen om een batterij nooit helemaal plat te rijden. Frequent opladen - bijvoorbeeld tijdens langere tochten - is helemaal niet nadelig voor een moderne batterij.

Let op: een koude omgeving (winter) kan de capaciteit van een batterij met 20 tot 30% naar beneden halen (en dus ook in verhouding de actieradius doen afnemen).