Waarop moet je letten bij het kopen van een bakfiets?
Meer en meer bakfietsen sieren het verkeer en het straatbeeld. De auto krijgt vaker dan vroeger een verwijzing naar de garage of wordt zelfs vervangen door de sportievere en duurzame bakfiets. Maar fietsen met een bakfiets of cargobike is niet altijd even duidelijk. Zo gelden er niet alleen verschillende verkeersregels, maar zit er ook behoorlijk wat verschil in het aanbod van bakfietsen. We sommen even de belangrijkste aandachtspunten voor je op.
1. Tweewieler of driewieler?
Het grote verschil tussen de bakfietsen zit hem in het aantal wielen. Voor kinderen is een tweewieler het meest comfortabel omdat de fiets meebuigt in de bocht en bij oneffenheden. Op een driewieler worden kinderen veel meer door elkaar geschud. Een tweewieler is ook smaller, weegt minder en fietst natuurlijker en vlotter. Een driewieler heeft als voordeel dat je makkelijker meer kinderen kan meenemen en de fiets kan ook niet kantelen bij stilstand.
2. Elektrisch of niet-elektrisch?
Een volgeladen bakfiets weegt al snel twee keer zoveel als een gewone fiets. Elektrische ondersteuning is dan wel heel aangenaam, zeker wanneer het bergop of tegen de wind in gaat. In het verkeer is het ook heel handig en veilig om die eerste meters sneller weg te zijn. Wel even opletten dat de ondersteuning pas werkt nadat je de trappers bent beginnen ronddraaien. Dit moet je even gewoon worden. Net zoals het stuurgedrag want door de lengte van de fiets is dit anders dan bij een gewone fiets.
3. Veiligheid?
Het is nog altijd enorm belangrijk om elke inzittende te voorzien van een fietshelm. Het klopt dat kinderen in zo’n bak beter beschermd zijn, maar bij het kantelen is een contact met het hoofd nog altijd een groot risico. En risico’s neem je best niet wanneer dit over de fysieke gezondheid gaat. Veiligheidsgordels zijn niet verplicht maar voor een betere veiligheid is een (driepunts)gordel aangeraden. Dit om te voorkomen dat kinderen onverwachts gaan opstaan en om ervoor te zorgen dat ze beter beschermd zijn in het verkeer. Dankzij de grote panelen die een bakfiets heeft, is het ook een kleine moeite om hierop reflectiestickers aan te brengen.
Voor de veiligheid van de fiets zelf raden we een extra kettingslot aan. De meeste bakfietsen zijn voorzien van een ringslot, maar een tweede slot is geen overbodige luxe. Ook omdat bakfietsen niet goedkoop zijn.
4. Wat zijn nu de verkeersregels voor bakfietsen?
Cruciaal is hier het aantal wielen. Wanneer je bakfiets 2 wielen telt, is er geen verschil met de verkeersregels van fietsers. Heeft je bakfiets meer dan 2 wielen dan zijn er wel een aantal zaken waar je best rekening mee houdt. Zo mag je enkel op het fietspad wanneer de bakfiets minder dan 1 meter breed is. Je bent hier wel niet toe verplicht en je mag ook op de rijbaan fietsen. Sommige uitzonderingen voor fietsers zoals rijden in de verboden richting, rijden in de voetgangerszone, rijden in een fietsstraat of rijden op een weg voorbehouden voor fietsers, zijn ook van toepassing voor alle bakfietsen.
De laatste tip kan je veel kopzorgen besparen. Bakfietsen en al zeker elektrische bakfietsen zijn heel dure aankopen die je graag zoveel mogelijk wenst te beschermen. Wil je extra beschermd zijn, denk dan eens aan een fietsverzekering. Die kan je bijvoorbeeld afsluiten bij AXA. Ze zorgen onder andere voor bijstand bij pech, diefstal of een ongeval.