Containertekort jaagt fietsindustrie op hoge kosten

Containertekort jaagt fietsindustrie op hoge kosten
De kans dat de fietswinkels in 2021 geconfronteerd gaat worden met serieuze prijsverhogingen over de hele productie-linie, van complete fietsen tot en met accessoires, is meer dan reëel. Een schreeuwend tekort aan containers, maakt dat de transportkosten vanuit Azië naar Europa de pan uit rijzen.

Van oudsher komt het leeuwendeel van componenten in de fietsindustrie uit het Verre Oosten, die per container naar Europa verscheept worden. Door de coronacrisis is de vraag naar producten explosief gegroeid. De toelevering van producten uit Azië, en dan niet alleen vanuit de fietsindustrie maar ook vanuit allerlei andere sectoren, is dit jaar in een serieuze stroomversnelling terechtgekomen, waardoor de vraag naar containers en schepen het aanbod sterk overstijgt. En, zoals het nu naar uit ziet, zal dit de komende maanden ook niet gaan veranderen. De tarieven om containers naar Europa te verschepen zijn net dagkoersen. Was voorheen een bedrag van ca. € 1300,- gangbaar voor een container, recentelijk waren die al met € 5000,- gestegen en momenteel wordt al een tarief van € 15000,- gevraagd. De verwachting is dan ook gerechtvaardigd dat deze prijzen voorlopig ook niet zullen gaan dalen.

WEKENLANG STIL STAAN | De wereldhandel stokt door tekort aan containers en schepen. Een tekort aan schepen en lege containers leidt tot wekenlange vertragingen in de wereldhandel, met lege schappen tot gevolg. Expediteurs roepen de rederijen op om snel de capaciteit te verhogen. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) op haar website. “Er zijn simpelweg te weinig lege containers én te weinig schepen in de vaart om aan de huidige vraag te voldoen,” aldus Ad Schoenmakers. voorzitter van de stuurgroep zeehavenlogistiek bij Fenex en directeur van expediteursbedrijf Ritra Cargo Holland BV. “Producten staan wekenlang stil in Azië. Alleen al in een overslag-haven in Colombo, Sri Lanka staan 50.000 containers klaar om verscheept te worden, maar er zijn geen schepen om ze te vervoeren.”
Toen eerder dit jaar de export uit Azië door de coronacrisis drastisch afnam, haalden rederijen veel schepen uit de vaart en schrapten ze afvaarten. Hoewel de wereldhandel weer opleeft, is er nog onvoldoende capaciteit. “Als ik een container uit Shanghai naar Rotterdam wil verschepen had ik voorheen binnen vier dagen een plek op een schip. Nu duurt dat zeker drie weken. Die vertraging ontwricht de hele logistieke keten, want importeurs ontvangen hun spullen niet op tijd en uiteindelijk staat de consument voor een leeg schap,” aldus Schoenmakers.

PRIJSSTIJGING | “Qua volume zitten we bijna weer op het niveau van 2019, terwijl de capaciteit van de rederijen onaangepast lijkt,” vertelt Fenex-voorzitter Roderick de la Houssaye op TLN.nl. Dat heeft ook effect op de vervoerstarieven. “Door het tekort van afvaarten en lege containers zijn de prijzen van transport enorm gestegen. Voor de import van een container uit China betaal je nu vier tot vijf keer zoveel als vorig jaar. Dat heeft een negatieve impact op internationale handelsstromen en remt het economisch herstel af.”
Vanuit CLECAT, de koepelorganisatie voor Europese expediteurs, zijn verschillende initiatieven genomen om de rederijen te bewegen meer capaciteit in te zetten. Ook is het probleem aangekaart bij de Europese Commissie. “Maar aan de wachttijden lijkt voorlopig geen einde aan te komen,” aldus De la Houssaye. “Begin februari is het Chinees Nieuwjaar. De weken daarvoor zijn altijd extreem druk in de scheepvaart. Dat zal voor nog meer vertraging zorgen met lege schappen tot gevolg. We moeten zo snel mogelijk terug naar een betrouwbare en voorspelbare dienstregeling en roepen de rederijen op om zo snel mogelijk op te schalen.”

CONTAINERTEKORT VIETNAM | De economie in China heeft zich opmerkelijk snel hersteld en restricties in Europa en de VS werden gedeeltelijk opgeheven. Dit resulteerde in een grote inhaalslag in de vraag naar producten maar de logistiek paste zich niet voldoende aan de nieuwe situatie aan.
Ook het containertekort in Vietnam is volgens de Vietnam Logistics Association ook nijpend geworden. Ze roepen op tot nauwere samenwerken met depots en nauwkeurig informeren over de situatie met lege containers. Vietnam is tegenwoordig ook een van de toonaangevende Aziatische leveranciers van de Europese markten voor e-bikes, fietsen en onderdelen kan deze situatie de markt beïnvloeden. Volgens lokale media worstelen Vietnamese bedrijven met het gebrek aan containers voor het vervoeren van droge goederen. Het resultaat is dat bedrijven meer kosten moeten maken omdat hun goederen langer in havens moeten worden opgeslagen terwijl ze wachten op containers.

BIJWERKING | En door het grote containertekort ziet ook de internationale fietsindustrie zich opgezadeld met een serieuze kostenpost. In ingewijde uit de fietsindustrie, die niet nader genoemd wil worden, waarschuwt voor een andere bijwerking. “Waar je ook tegen aanloopt is het volgende. Een container met fietsen, frames of grote accessoires, nemen in een container veel ruimte in, terwijl de waarde relatief laag is. Zeker in vergelijking bijvoorbeeld met een container smartphones of elektronica, waarvan er veel meer in een container passen en de totale waarde in een container veel hoger is. Deze sectoren kunnen de prijsstijgingen beter opvangen en schromen niet om voorrang te krijgen in het transport van hun producten.”

Al met al lijkt het onvermijdelijk dat de fors gestegen transportkosten (deels) doorberekend worden. Daarom zal volgend jaar niet alleen de leverbetrouwbaarheid een spannend onderwerp zijn, maar lijken serieuze prijsverhogingen ook onvermijdelijk.

Reserveer daarom uw fiets in januari / februari aan de beste voorwaarden zonder prijsverhoging! Wie in deze maanden besteld, krijgt er bovenop een Gratis diefstalverzekering, 1 Gratis nazichtbeurt en 1 Gratis onderhoudsbeurt !!